sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
Avaa haku
Hyvinvointikeskus Onni -ulkokuva
 

Onninneito ja Elämänkaari

Onninneito -reliefi on elämän vertauskuva

Sven-Olof Westerlund 2008

Kuvan nuori nainen seisoo oikea käsi kohotettuna kasvojen korkeudelle ja vasen käsi alas taakse ojennettuna kukkakimppua pidellen. Vartalo on jäntevä, pää ylväästi ojennettu hieman takakenossa ikään kuin kuunnellen kaukaista viestiä tai kenties itse kutsua lähettäen. Kuva ei myöskään tarkkaan kerro kukkakimpun sanomaa, ovatko kukat ystävältä saatuja vai jollekulle lahjaksi tarkoitettu. Veistos on tunnelmaltaan rauhallinen, kuvan elementit sopusuhtaisia ja kokonaisuus harmoninen. Nuoren naisvartalon pelkistynyt muoto ja meditatiivinen monumentaalisuus luovat mielikuvaa optimismista ja elämänilosta sekä toivoa tulevasta.

Elämänkaari -veistossarja

Elämänkaari -veistossarjaa on ”luettava” oikealta vasemmalle.

Onninneidolla, joka tässä yhteydessä saa hieman erilaisen, mutta myös täsmällisemmän sisällön: nuori neito, joka ikään kuin näköalapaikalla kenties hieman hämmästellen seisoo ja tarkastelee edessään avautuvaa näkymää. Lähinnä on hahmo, joka suurieleisesti ja sanojaan säästelemättä antaa ymmärtää, että tässähän seisoo mies, joka tietää. Nuoruus on miehen nimi.

”Sitten tuli ilta, tuli yö” on seuraava veistos. Ikkunoissa syttyvät valot, kuu nousee taivaalle. On hetki pysähtyä ja käydä levolle. Elämän normaalia elämänrytmiä, kun päivä kallistuu iltaan vai jotain muuta vakavampaa elämänkiertoa pysäyttävää?

”Kun elämä jatkuu” on seuraava veistos. Nyt ihminen elää täysillä, monipuolista elämää. On kertynyt elämänkokemusta ja kontaktipintoja eri suuntiin. Toisaalta kuvassa voi aistia jonkinasteista väkivaltaista ilmapiiriä, joka saattaa kertoa laajemmin tämän päivän maailman menosta.

”Minne siivet kantavat” on sarjan viimeinen veistos. Veistoksen sisältöä voi tulkita positiivisesti yksilön tarpeena kokeilla siipiensä kantavuutta ja kykyjensä rajoja. Toisaalta koko kuvasarjassa voi aistia ikään kuin piilevänä pinnan alla uhkaavamman ja pessimistisemmän sävyn, jolloin viimeisen veistoksen hahmon voi nähdä pakenevan ja pyrkivän pois. Viime kädessä oikea tulkinta syntyy katsojan silmässä.

Tekniset tiedot

Onnin pääsisäänkäynnin viereen sijoittuva Onninneito on ruostumattomasta teräslevystä leikattu ja pintakäsitelty noin 260 cm korkea teos. Veistos nousee 4 cm ulos seinäpinnasta ja sen taakse on asennettu valokaapeli. Elämänkaari -veistossarja Hyvinvointikeskus Onnin takaseinällä korkealla maanpinnasta. Veistossarja on leikattu alumiinilevystä ja pintakäsitelty. Sarjan korkein veistos on 270 cm.

 

Yhteystiedot

 
 
x